José Herijgers

José Herijgers is opgegroeid in Rijsbergen en woont sedert een aantal jaren in Zundert. Zij heeft bij het Creatief Centrum les gehad van verschillende docenten om te leren werken met klei. Daarnaast heeft zij in Brasschaat bij Patty Wouters een decoratiecursus gevolgd. Bij Nettie Jansen heeft zij een cursus kleurpigmenten en glazuur gevolgd. Verder heeft zij een aantal lezingen en workshops bijgewoond om meer te weten te komen van de materie wat betreft werken met klei.

Zij maakt handgevormd keramiek; met rolletjes en platen bouwt zij haar beelden en vormen op. Haar werk is figuratief/primitief keramiek, bewerkt met oxide, engobe en glazuren en gebakken tussen 1050 en 1250 graden. Ook worden bepaalde stukken Raku gebakken, een primitieve glazuurtechniek die in de buitenlucht wordt gedaan.

Zij vindt zelf dat zij door het bezig zijn met keramiek en vormen vooral heeft geleerd beter te kijken naar de zaken en mensen. Zij let dan vooral op houdingen (mens- en dierfiguren) en structuren.

Voor haar is het heel ontspannend om bezig te zijn met klei en te maken wat zij leuk vindt. En als dan het uiteindelijke resultaat datgene is wat je beoogt is dat helemaal super.

Onderstaand enkele foto’s van werk van haar. Uiteraard heeft zij nog veel meer gemaakt. Bent je geïnteresseerd in werk van haar of wil je nadere informatie dan kun je haar telefonisch bereiken op 076 – 597 2270 en via mail op jose.herijgers@gmail.com.

(Foto’s Marja van Hassel)